Σε δύο στρατόπεδα
Η διάσκεψη της Ναγκόγια για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη περνά αυτή την εβδομάδα στη δεύτερη, κρίσιμη φάση της, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη από τους γενετικούς πόρους των τροπικών δασών, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια συμφωνίας.
Στην καλύτερη περίπτωση, η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τον καθορισμό στόχων για τη μείωση του ρυθμού απώλειας ειδών έως το 2020. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει συμφωνία για την παροχή οικονομικής αρωγής για την προστασία των ενδιαιτημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Κρίσιμη σημασία φαίνεται πως έχει η στάση της Βραζιλίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί μια γενική συμφωνία αν δεν λυθεί το ζήτημα των γενετικών πόρων. Με επικεφαλής το Ρίο ντε Ζανέιρο, οι αναπτυσσόμενες χώρες επιμένουν ότι θα πρέπει να έχουν μερίδιο στα κέρδη από γενετικούς πόρους, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικές ουσίες που ανακαλύπτονται σε δάση και αξιοποιούνται σε φάρμακα.
Η σύμβουλος πολιτικής της Greenpeace Νάταλι Ρέι προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες κινδυνεύουν να αποτύχουν όπως απέτυχε η περυσινή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν έχουμε περιθώρια για μια ακόμα Κοπεγχάγη» είπε.
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Καρλ Φάλκενμπεργκ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Για την ώρα είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο, αν και θα ευχόμουν να ήταν ταχύτερη» δήλωσε.
Από την Τετάρτη, η διάσκεψη στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι 193 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.
Σύμφωνα με έναν από τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, τους οποίους έθεσε ο ΟΗΕ στις αρχές της δεκαετίας, η διεθνής κοινότητα έπρεπε να είχε πετύχει μια «σημαντική μείωση» στον ρυθμό απώλειας ειδών έως το 2010.
Ο στόχος, όμως, δεν επετεύχθη.
ta nea«Αυτό που θα έπρεπε να δούμε είναι μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία της ζωής στη Γη, όμως αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ένας ανησυχητικός διχασμός» δήλωσε την Κυριακή στο AFP o γενικός διευθυντής της WWF Τζιμ Λίπι.