Οι σημερινοί 70χρονοι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους πριν από 30 χρόνια, όπως διαπίστωσε μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία επίσης συμπέρανε ότι πια είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί η πρώιμη άνοια στους ηλικιωμένους της εποχής μας σε σχέση με το παρελθόν, αν και η αμνησία παραμένει διαχρονικά ένα σταθερό προειδοποιητικό σύμπτωμα.Η μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "Neurology", ανέλυσε μια σειρά από νοητικά και ψυχομετρικά τεστ που έχουν γίνει διαχρονικά στους ηλικιωμένους της σουηδικής πόλης για τον έλεγχο των επιδόσεων στην μνήμη τους, την ταχύτητα, τη γλώσσα, τη λογική, την αντίληψη του χώρου κ.α.
Η έρευνα, υπό την ερευνήτρια ψυχίατρο Σιμόνα Σακούγιου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και τη μονάδα νευροψυχιατρικής επιδημιολογίας Σαλγκρένσκα, διαπίστωσε ότι οι 70χρονοι που είχαν γεννηθεί το 1930 και έκαναν τα τεστ το 2000, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους γεννήθηκαν το 1901-2 και εξετάστηκαν το 1971.
Η βελτίωση στις επιδόσεις των πιο σύγχρονων 70άρηδων, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποδοθεί στο ανώτερο πλέον επίπεδο ιατρο-νοσοκομειακής φροντίδας πριν και μετά τη γέννα, την καλύτερη διατροφή, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, τις βελτιωμένες συνθήκες υγείας (π.χ. για καρδιαγγειακές παθήσεις), αλλά και γενικότερα στις υψηλότερες νοητικές απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, κυρίως εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας, που απαιτεί από τους ανθρώπους κάθε ηλικίας εξοικείωση με νέες γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες αναφορικά με τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις κ.α.
Από την άλλη, τα περιστατικά της άνοιας παρέμεναν διαχρονικά αμετάβλητα, καθώς εμφανίζονται σήμερα εξίσου συνήθη στην ηλικία των 70 -75 ετών, όσο ήσαν και πριν από 30 χρόνια. Τα προβλήματα μνήμης παραμένουν, όπως και πριν από δεκαετίες, ο κυριότερος - αν όχι ο μοναδικός- παράγων έγκαιρης διάγνωσης της πρώιμης άνοιας σε 70χρονους.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) για τη διεύθυνση: http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/75/9/779?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Sacuiu&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT