e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Δάνειο 100 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Στόχος η κατάργηση της διπλοβάρδιας


Χρηματοδοτική σύμβαση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, υπεγράφη την Δευτέρα, στην Αθήνα, μεταξύ της


Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας της ΕΤΕπ με τον ΟΣΚ για συνολική δανειοδότηση 200 εκατ. ευρώ.Μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, ανέφερε ότι με το δάνειο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων, 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ προβλέπεται επίσης και ο εξοπλισμός περίπου 14.000 δημόσιων σχολείων, με βάση ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό κτιριολογικό πρόγραμμα και με αντισεισμικό σχεδιασμό.


Το δάνειο αυτό, επισήμανε ο κ. Σακελλάρης, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.


Eνα πρώτο δάνειο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί με τον ΟΣΚ το 2001, για επενδύσεις, κυρίως στην Αττική, με σκοπό την κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία. Το 2006 υπεγράφη δεύτερο δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο σύνολο της χώρας.


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, Ηρακλής Δρούλιας. επισήμανε ότι η σύμβαση αυτή αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι ο ΟΣΚ είναι ένας υγιής κρατικός φορέας που παράγει κοινωνικό έργο και πρόσθεσε ότι το επιτόκιο του δανείου είναι εξαιρετικά ευνοϊκό.


Ο κ. Δρούλιας τόνισε ότι ο ΟΣΚ χρησιμοποιεί παράλληλα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του προσφέρονται για την κατασκευή και ανακαίνιση σχολείων, όπως μεταξύ άλλων πόρους από το ΕΣΠΑ και Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με βασικό στόχο την οριστική κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία, μέσω της κατασκευής νέων και αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, μέσω ΣΔΙΤ θα κατασκευασθούν 40 σχολεία προϋπολογισμού 215 εκατ.ευρώ, με την υποχρέωση των αναδόχων που θα αναλάβουν την κατασκευή τους να έχουν και την συντήρηση των σχολείων για 25 χρόνια.


Ο κ. Δρούλιας ανέφερε επίσης ότι όλα τα νέα σχολεία που θα κατασκευασθούν θα είναι «φιλικά προς το περιβάλλον, με εξαιρετικές προδιαγραφές», ενώ σταδιακά θα λαμβάνονται πλέον υπόψη για την κατασκευή τους και κριτήρια που σχετίζονται με την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα.

Το 2009 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33% έναντι του 2008 (1,2 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό, άνω του 1 δισ. ευρώ χορηγήθηκε για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
ta nea