e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Έπαινοι από το ΔΝΤ - Φάουλ ο πληθωρισμός

Αφού τα πήραν όλα μέσω του μνημονίου που συνυπέγραψαν με την Ελλάδα, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζονται γαλαντόμοι στις πρώτες επίσημες αποτιμήσεις για την έως τώρα πρόοδο της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος με στόχο την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.


Το μοναδικό που φαίνεται να προβληματίζει τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ -προφανώς σκεπτόμενοι για λογαριασμό των Ελλήνων που υπόκεινται σε αυτό το πολυετές και οικιοθελές μαρτύριο του μνημονίου- είναι το άσβεστο πρόβλημα του πληθωρισμού.
Εντούτοις, κατά την άποψη των εμπνευστών της έκθεσης- αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, ο πληθωρισμός δεν θα είναι πρόβλημα με μόνιμο χαρακτήρα, καθώς, άκουσον-άκουσον, έχει «περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων».

Δηλαδή με φτωχότερους κατά πολύ τους Έλληνες, ο πληθωρισμός δεν θα μπορεί να αυξηθεί, αφού οι πολίτες της χώρας δεν θα έχουν χρήματα να ξοδεύουν. Προφανώς, το ότι νικούν τον πληθωρισμό κάνοντας τους Έλληνες φτωχότερους θεωρείται από το διεθνές διευθυντήριο οικονομικό επίτευγμα του μνημονίου.
Στο γενικότερο πλαίσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, έχει πετύχει τους έως τώρα στόχους, καθώς εφαρμόζεται πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν νωρίτερα του προβλεπομένου, ειδικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, γεγονός που κρίνεται από το ΔΝΤ απολύτως θετικά.
Σύμφωνα με την αποτίμηση των έως τώρα προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, η ύφεση της εθνικής οικονομίας εξελίσσεται κατά πως είχε προβλεφθεί και υπογραμμίζεται ότι στο κρατικό επίπεδο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί, εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο.
Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα σφιχτή αλλά επαρκή, καθώς στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρά τα ελαφρώς μικρότερα έσοδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί σχετικά με τις επιδόσεις, τονίζει η έκθεση, αλλά επισημαίνει αδυναμίες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των δαπανών στο τοπικό επίπεδο.

Υπογραμμίζεται ότι, για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, πάντως, ότι, μολονότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας.
Τονίζεται ότι η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.

Πηγή: zougla