e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο υποσιτισμός πλήττει 826 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη

ΟΗΕ για τη φτώχεια

Πάνω από 826 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη ζουν σε κατάσταση χρόνιου υποσιτισμού, τη στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 12 δισ. άτομα, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Ζαν Ζιγκλέρ κατά την παρουσίαση της εργασίας του στην Επιτροπή του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Ο Ελβετός καθηγητής της Κοινωνιολογίας, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Τρίτο Κόσμο, τη φτώχεια και την πείνα, κατήγγειλε τη «σιωπηρή γενοκτονία» που γίνεται εις βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμά παράλληλα πως ο πλανήτη μας μπορεί να θρέψει έως και 12 δισεκατομμύρια άτομα, όμως «η ελεύθερη οικονομία δεν θα το κατορθώσει ποτέ αυτό».
Ο Ζαν Ζιγκλέρ αναφέρθηκε στις επαφές του με κυβερνήσεις, όπως αυτή του Πακιστάν, από τις οποίες διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, την αγροτική πολιτική, το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, τους πόλεμους και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.
Ο κ. Ζιγκλέρ αναγορεύτηκε ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε, ως πρώτο μέτρο στο πλαίσιο της τριετούς θητείας του προτίθεται να συντάξει εγχειρίδιο προς χρήση από τις κυβερνήσεις. Για το λόγο αυτόν, προβλέπει να συνεργαστεί με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Πώς είναι δυνατόν αυτός ο εχθρός του καπιταλισμού, το μαύρο πρόβατο, να τοποθετηθεί στη θέση αυτή;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον κ. Ζιγκλέρ. «Η θεία πρόνοια και η τύχη» απάντησε ο Ελβετός καθηγητής και προσέθεσε: «Με πρότεινε η ύπατος επίτροπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η άξια και γενναία Μαίρη Ρόμπινσον, και ψήφισαν υπέρ μου η ομάδα των αραβικών, των αφρικανικών και των λατινοαμερικανικών κρατών, οι οποίες, μετά την πτώση των δικτατόρων, διοικούνται από τη νέα γενιά των αντιιμπεριαλιστών».


Πηγή: in.gr