e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ταυτοποιήθηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου σε ασθενείς με εγκεφαλίτιδα


Επιβεβαιώνονται οι υποψίες


Συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται πράγματι στον ιό του Δυτικού Νείλου, επιβεβαίωσε στο in.gr η υπεύθυνη του αρμόδιου εργαστηρίου.

Ο ιός ανιχνεύθηκε μεταξύ άλλων σε δείγματα δύο εκ των τριών ασθενών (μιας γυναίκας και ενός 79χρονου άνδρα) που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Για την τρίτη ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, ανέφερε η Άννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.


Το εργαστήριό της Δρ Παππά είναι το μόνο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση του ιού. «H ανίχνευση του ιού γίνεται με ορολογικές εξετάσεις [...] Τα περιστατικά πληρούν τα εργαστηριακά και κλινικά κριτήρια για τη νόσο» είπε στο in.gr.

Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται τη Δευτέρα 12 άτομα με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, από τα οποία το ένα σε σοβαρή κατάσταση.

Οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περσινή χρονιά.


Ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Και οι τρεις ασθενείς που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι και τουλάχιστον ο ένας από αυτούς, ένας 79χρονος που υπέκυψε την Παρασκευή, είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.


ta nea