Η φύση μας εκδικείται με ακραία καιρικά φαινόμενα λένε οι επιστήμονες
Η αλόγιστη χρήση πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων, παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του πλανήτη.
Αυτό έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις κλιματικές αλλαγές, που θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς στη γη με το πέρασμα των χρόνων...
Όπως εξηγεί ο καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, σε σχέση με τη θέση μας απέναντι στον ήλιο, διανύουμε την λεγόμενη μεσοπαγετώση περίοδο. Είναι η περίοδος μετά τους παγετώνες, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς ζεστή. Με τις παρεμβάσεις που κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος στο περιβάλλον ωστόσο, προκαλλεί επιπλέον θερμότητα και... ο πλανήτης μετατρέπεται σε φούρνο!
«Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να ζεστάνει τον πλανήτη, όσο δεν είχε ζεσταθεί σε καμία άλλη μεσοπαγετώδη περίοδο της ιστορίας, που ξέρουμε. Τα τελευταία 500.000 χρόνια δεν έχει καταγραφεί τόσο ζεστή μεσοπαγετώδης περίοδος, με βάση τις θερμοκρασίες που βλέπουμε και μελετούμε τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν ολέθριες συνέπειες για την ισορροπία του πλανήτη», λέει ο κύριος Ζερεφός.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν συνεχίσουμε να πληγώνουμε τη γη, από 15 βαθμούς που ήταν η μέση θερμοκρασία της (σήμερα αγγίζει τους 16) , θα φτάσει τους 20 βαθμούς τα επόμενα 100 χρόνια, με ό,τι καταστροφικές συνέπειες μπορεί να φέρει αυτό.
Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σκεφτείτε τις ειδήσεις μόνο των τελευταίων ημερών: 700 νεκροί στην Κίνα και 1.200 στο Πακιστάν από φονικές πλημμύρες, αφύσικη ζέστη στη Μόσχα με 41 βαθμούς, καύσωνες στην Ουάσινγκτον. Φαινόμενα ακραία που μας προειδοποιούν ότι το "σπίτι" μας κινδυνεύει. Άραγε θα κάνουμε κάτι για αυτό;
Η λύση είναι στο χέρι μας αλλά...
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιβαρύνεται κατά 30% από τα μη οικολογικά κτίρια. Φτιάχνοντας λοιπόν ένα οικολογικό σπίτι με μηδενικές εκπομπές βλαβερών ουσιών και με ενεργειακή αυτάρκεια, σίγουρα κάνουμε ένα πρώτο βήμα.
Αγοράστε οικολογικές συσκευές, πάρτε υβριδικό αυτοκίνητο, βάλτε στα φωτιστικά σας οικολογικούς λαμπτήρες. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, γεμάτη με ήλιο και άνεμο θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις σε ενέργεια και να μην εκπέμπουμε άσκοπα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα λέει ο καθηγητής Ζερεφός. Όμως δεν το κάνουμε...
Το κόστος για τη δημιουργία ενός οικολογικού τρόπου ζωής είναι πολύ μικρότερο συμπληρώνει, σε σχέση με την οικονομική ζημιά που έχουμε σήμερα επειδή δε ζούμε σε οικολογικές πόλεις.
Για παράδειγμα, αν γίνουν έξυπνα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί μέχρι και 50% η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο, μέχρι το 2050!
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει το 2010 «διεθνές έτος βιοποικοιλότητας» και όπως αναφέρει, το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον ζωτικό ρόλο, που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στη διατήρηση της ζωής στη Γη.
newsIt.gr