e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις


Στον αέρα η κρατική εγγύηση

Εν αμφιβόλω τίθεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, μετά την απαίτηση της τρόικας να περάσει από «κόσκινο» τα οικονομικά στοιχεία των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.








Το γεγονός αυτό είχε καταγραφεί στο αρχικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίο, λόγω των έντονων αντιδράσεων απαλείφθηκε και προστέθηκε μια ασαφής και γενική διατύπωση, σύμφωνα με την οποία «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».






Οι επιτηρητές εκτιμούν ότι η επικουρική ασφάλιση αποτελεί «πηγή» παραγωγής ελλειμμάτων για το ασφαλιστικό σύστημα και, εφόσον η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραπεί η προσπάθεια «συμμαζέματος» των ασφαλιστικών ταμείων.






Έτσι, ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις με τους διοικητές των επικουρικών ταμείων, ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα ελλείμματα των Ταμείων.






Η κυβέρνηση με τον ασφαλιστικό νόμο υποχρεώνει τις διοικήσεις των Ταμείων να διενεργήσουν αναλογιστικές μελέτες εντός του 2011, ώστε να έχουν σαφή εικόνα της οικονομικής θέσης των οργανισμών που διοικούν, αλλά και για το τρέχον και το μελλοντικό έλλειμμα των Ταμείων.






Υποχρεώνει μάλιστα τα ελλειμματικά Ταμεία να προσαρμόσουν τις παροχές τους στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα τους.

ta nea
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Το Βήμα, οι ελεγκτές επιμένουν ότι πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών.