e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η παραοικονομία φτάνει στα 95 δισ. ευρώ

Η παραοικονομία φτάνει στα 95 δισ. ευρώ

Σε δυσθεώρητα ύψη στο 40% του ΑΕΠ ή τα 95 δισ. ευρώ φθάνει η παραοικονομία στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη «μαύρη οικονομία» που ξεφεύγει από την τσιμπίδα της εφορίας και έτσι τα δημόσια Ταμεία στερούνται τεράστιους πόρους.


Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων ελέω παραοικονομίας υπολογίζονται κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο συνολικό πακέτο των σκληρών μέτρων που δεσμεύθηκε να λάβει η κυβέρνηση για την τριετία 2010 - 2012, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και να εκταμιευτεί η χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει λάβει η παραοικονομία την οποία προσδιόρισε στο 40% του ΑΕΠ αλλά και στην ανάγκη αναμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης έκανε μνεία και σε κρούσματα διαφθοράς που εντείνουν την αδικία, λέγοντας προς τους βιοτέχνες «θέλουμε να σας ξέρουμε αλλά να μην σας βλέπουμε» γιατί η συναλλαγή γεννά διαφθορά.

Μίλησε δε και για το κυνήγι της φοροδιαφυγής για την οποία, όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε κατασχέσεις όσων φοροδιαφεύγουν και διαθέτουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Αλλωστε όπως έχει γράψει το «Εθνος» στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:

    * Μεγαλοδικηγόροι με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα φτώχειας. Το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει τη «συνταγή» που εφάρμοσε με τους γιατρούς.
    * Καλλιτέχνες (τραγουδιστές, ηθοποιοί) με υψηλά κασέ και χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα.
    * Γνωστοί σχεδιαστές μόδας με ατελιέ στο Κολωνάκι.
    * Μεγαλογιατροί που συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και «φουσκώνουν» δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που δικαιολογούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
    * Συνεργεία αυτοκινήτων, γυμναστήρια.
    * Πολιτικοί μηχανικοί.
    * Αγρότες που έχουν λάβει επιδοτήσεις αλλά και άνεργοι που εισπράττουν επίδομα ανεργίας και παράλληλα απασχολούνται με «μαύρη» εργασία.
    * Ξενοδοχεία και εργοστάσια που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα, αλλά δεν πραγματοποιούν τις επενδύσεις.
    * Νομαρχίες και δήμοι που «φουσκώνουν» τις δαπάνες για την εκτέλεση έργων με τη χρήση εικονικών τιμολογίων.

Πηγή: ethnos.gr