e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Στον Σούπερ... Μάριο τα βλέμματα

Μάχη κορυφής αναμένεται να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δεσμευθεί ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη διάσωση του ευρώ» καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Bundesbank.

Από την άλλη πλευρά οι αγορές αναμένουν γενναίες αποφάσεις από τον Μάριο Ντράγκι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται νέα επίθεση κερδοσκόπων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχώρησε στη δέσμευση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» χωρίς να έχει έρθει σε συνεννόηση με όλα τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Για τον κ. Βάιντμαν, το δίλημμα έχει να κάνει με την περιθωριοποίηση της Bundesbank -επιμένοντας ότι βασικό μέλημα της ΕΚΤ είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών- ή να συναινέσει στη λήψη μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, που θεωρούνται για τους περισσότερους αναλυτές απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα των αγορών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Bundesbank- ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις υπερεκτιμούν τις δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας και έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. «Οι πολιτικοί υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, εστιάζοντας στη σημασία που έχει η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε χθες ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει την Ευρωζώνη, μέσα στα όρια που της επιτρέπονται.
dealnews.gr