e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ψηφιακά εκπέμπουν πλέον όλα τα κανάλια

Διεκόπη, από τις 3 τα ξημερώματα, το αναλογικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, από το κέντρο εκπομπής στον Υμηττό.

Από τη διακοπή του αναλογικού σήματος, επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Ευβοίας. Ο Υμηττός είναι ένα από τα τρία κέντρα εκπομπής που καλύπτουν τον νομό Αττικής.

Ειδικότερα, ο νομός Αττικής καλύπτεται από:

Το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, το οποίο εκπέμπει ήδη το ψηφιακό σήμα των καναλιών εθνικής εμβέλειας από τον Ιούνιο του 2010.

Για το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, και προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους τηλεθεατές να προσαρμοστούν στην ψηφιακή μετάβαση, δεν πραγματοποιήθηκε διακοπή του αναλογικού σήματος το 2010.

Ωστόσο, πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 26337/675/7.6.2012 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1836, 11 Ιουνίου 2012) ορίζει την άμεση διακοπή του αναλογικού σήματος των καναλιών που εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, από σήμερα 20 Ιουλίου 2012.

Το κέντρο εκπομπής της Αίγινας, που εκπέμπει ψηφιακά το πρόγραμμα των κρατικών, ιδιωτικών καθώς και των περιφερειακών καναλιών από τον Ιούνιο του 2010. Από το συγκεκριμένο κέντρο καλύπτονται κυρίως τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, από το οποίο συνεχίζει να εκπέμπεται το αναλογικό σήμα των καναλιών, καθώς το συγκεκριμένο κέντρο δεν ανήκει στα 23 πρώτα σημεία βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 21161/2008 και συνεπώς δεν μετέχει στην μετάβαση, σε αυτή τη φάση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 26337/675/7.6.2012, από σήμερα τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας εκτός των ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, καθώς και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έκλεισαν το αναλογικό τους σήμα από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός» και εκπέμπουν, πλέον, μόνο ψηφιακά. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, στις 17 Αυγούστου 2012.

Υπολογίζεται ότι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λήψης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, εξυπηρετούνται περίπου 120.000 με 150.000 νοικοκυριά.

Η Digea υπενθυμίζει ότι, για τη λήψη του ψηφιακού σήματος, οι καταναλωτές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4. Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός», και εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, οι καταναλωτές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η κεραία τους είναι στραμμένη προς τον Υμηττό, και ακολούθως θα πρέπει να επανασυντονίσουν τα κανάλια στις συχνότητες 46 (674 MHz) για τα κανάλια ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 47 (682 ΜΗz) για τα κανάλια MEGA, ΣΚΑΙ, STAR.

Τέλος σε περίπτωση που κάποιοι τηλεθεατές δεν επιθυμούν να λάβουν το ψηφιακό σήμα από τον Υμηττό σε αυτή τη φάση, έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν την κεραία τους στο κέντρο εκπομπής Πάρνηθα, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα λήψης, ενώ θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν το δέκτη τους.

nooz.gr