e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ανάσα για τους δανειολήπτες η μείωση των επιτοκίων

Ανακούφιση αποτελεί για χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κυμαινόμενο επιτόκιο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μείωση κατά 0,25% στο επιτόκιο του ευρώ.

Η πλειοψηφία των ελλήνων δανειοληπτών με χρέη που υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο θα ωφεληθούν από τη μείωση αυτή, καθώς από τα 78 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων τα 19 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Σε αυτά τα δάνεια οι δόσεις θα μειωθούν από τις 11 Ιουλίου.

Σε απόλυτες τιμές, μόνο από τη χθεσινή μείωση για ένα μέσο 20ετές στεγαστικό δάνειο150.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ το όφελος από το ψαλίδισμα στη δόση είναι περίπου 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ τον χρόνο.

Αν υπολογιστούν και οι μειώσεις που έγιναν από τα τέλη του 2011, το όφελος εκτινάσσεται στα 59 ευρώ τον μήνα ή 708 ευρώ τον χρόνο. Εξίσου κερδισμένοι βγαίνουν οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται στο Euribor τριμήνου, το οποίο διαμορφώνεται στο 0,64%, χαμηλότερα και από αυτό της ΕΚΤ, ενώ στις αρχές του 2012 βρισκόταν στο 1,3430%. Από τη μείωση αυτή προκύπτει όφελος 55 ευρώ τον μήνα ή 660 ευρώ τον χρόνο.

Από τη μείωση θα ωφεληθούν και οι ελληνικές τράπεζες, διότι πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αποδόσεις των προθεσμιακών λόγω του ανταγωνισμού των τραπεζών και της ανάγκης τους για «ζεστό χρήμα». 
dealnews.gr