e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κίνα: Συμφωνία Apple - Proview για την ονομασία iPad

Η Apple δέχθηκε να πληρώσει 60 εκατ. δολάρια για να τερματιστεί η αντιδικία με μια κινεζική επιχείρηση πληροφορικής για τη χρήση της εμπορικής ονομασίας iPad στην Κίνα, εξέλιξη η οποία τερματίζει τη μεταξύ τους μακρόχρονη δικαστική διαμάχη.

Η εταιρεία Proview Technology, η οποία είχε διαθέσει εμπορικά το 2009 έναν υπολογιστή με το όνομα IPAD, προσέφυγε σε πολλά κινεζικά και αμερικανικά δικαστήρια εναντίον της Apple, τονίζοντας ότι διέθετε τα δικαιώματα χρήσης αυτής της εμπορικής ονομασίας στην Κίνα και προσπαθώντας να εμποδίσει την πώληση της ταμπλέτας iPad.

Μετά από μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την 25η Ιουνίου ανάμεσα στις δύο εταιρίες, η Apple κατέβαλε 60 εκατ. δολάρια και ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από δικαστήριο της πόλης Σενζέν, στη νότια Κίνα, να δώσει δεσμευτική νομική ισχύ στη ρύθμιση αυτή.

Την Δευτέρα, το δικαστήριο της Σενζέν κάλεσε την κινεζική υπηρεσία βιομηχανίας και εμπορίου "να μεταφέρει την εμπορική ονομασία IPAD στην Apple", κάτι το οποίο αφαιρεί πλέον από την Proview Technology την δυνατότητα να τη χρησιμοποιεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου της Γκουανγκντόνγκ.

"Αυτό σηματοδοτεί ότι η αντιδικία ανάμεσα στην Apple και τη Shenzhen Proview για την εμπορική ονομασία iPad επιλύθηκε με ικανοποιητικό τρόπο", σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Δεν υπήρχε διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Apple για να σχολιάσει την απόφαση της κινεζικής δικαιοσύνης. Ένας δικηγόρος της Proview, ο Σιέ Σιανγκούι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κινεζική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα χρέη, ζητούσε προηγουμένως 400 εκατ. δολάρια από την Apple για ζημιές και τόκους προκειμένου να παραχωρήσει τη συγκεκριμένη εμπορική ονομασία, αλλά τελικά συναίνεσε να μειώσει τις απαιτήσεις της και να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση. "Ελπίζαμε να λάβουμε αποζημίωση 400 εκατ. δολαρίων, αυτό θα αρκούσε για να καλύψουμε όλα μας τα χρέη", είπε ο Με Σιέ. "Είναι μια πραγματιστική επιλογή", δήλωσε.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Apple μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν ανήλθαν σε 7,9 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ