e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα «καυτά» μέτρα 3 δισ. μελετά η κυβέρνηση

Έρχεται «καύσωνας» νέων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ καθώς ο πρωθυπουργός μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στη κυβέρνηση συνεργασίας, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το πακέτο.


Στην κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε έντονες πιέσεις στο Eurogroup, όπου και άνοιξε επίσημα η συζήτηση για νέα μέτρα.

Οι δανειστές ζητούν επίμονα την υλοποίηση των μέτρων για το 2012 προκειμένου το πρόγραμμα να τεθεί και πάλι σε τροχιά και η Ελλάδα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ για φέτος.

Το χρονικό περιθώριο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση είναι περιορισμένο και λήγει στις 24 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να συντάξει την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί τον Μάρτιο και μελετώνται είναι:

- «Μαχαίρι» 12% στα ειδικά μισθολόγια (αστυνομικοί, δικαστικοί κλπ) προκειμένου να βρεθούν 205 εκατ. ευρώ

-Νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων που θα αποφέρει 200 εκατ. ευρώ

-Μειώσεις στις δαπάνες για εξοπλιστικά με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ

-Νέο «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την ανεύρεση 386 εκατ. ευρώ

- Περικοπή της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατ. ευρώ

- Περικοπή στα πολυτεκνικά επιδόματα ύψους 43 εκατ. ευρώ

- Νέα περιστολή στις δαπάνες για φάρμακα ύψους 576 εκατ. ευρώ

Έτοιμη να εγκρίνει το πακέτο μέτρων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η κυβέρνηση, ο το οποίο έχουν καθυστερήσει, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο, αναζητά ισοδύναμα, που να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους της Ελλάδας, για τα δημοσιονομικά μέτρα, όπως oi περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να ζητήσει τα μέτρα να εφαρμοστούν σε δόσεις και προβάλλει ως βασικό επιχείρημα στις Βρυξέλλες την βαθιά ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.
dealnews.gr