e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τόνωση εσόδων με φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας


Ο εκτροχιασμός των δημοσίων εσόδων που, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, δημιουργεί πανικό στα στελέχη του εν λόγω υπουργείου, ώστε συντονίζουν τώρα τις προσπάθειες να τονώσουν τις εισροές στα κρατικά ταμεία μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι αποφασίστηκε η επανεκκίνηση της διαδικασίας αποστολής χρεωστικών σημειωμάτων, η οποία είχε για προεκλογικούς λόγους διακοπεί.

ΕΤΑΚ

Με βάση τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ, το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ).

Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

ΦΑΠ

Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

Χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που εστάλησαν τον τρέχοντα μήνα δεν περιείχαν το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες δεν θα γλιτώσουν από την καταβολή του, που θα γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις έως το Δεκέμβριο.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει προεκλογικά στον «πάγο» την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Αν και από τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με το νόμο, η ΔΕΗ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει στους εκδιδόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και το ειδικό τέλος ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθεί σε πέντε δόσεις μέσα στο 2012, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στη ΔΕΗ να εκδίδει λογαριασμούς χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ μέχρι νεωτέρας.

Από την επιχείρηση έγινε γνωστό ότι «η ΔΕΗ εκδίδει κανονικά λογαριασμούς, που για λίγες ημέρες δεν περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, για το οποίο περιμένει σύντομα εντολές από το υπουργείο Οικονομικών».

Τέλος, το μέτρο των αποκοπών ηλεκτροδότησης επαναφέρει η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να ανακόψει το διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα καταναλωτών που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησιάζουν τις 50.000 οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης τους τελευταίους τρεις μήνες, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση. Εκτιμάται ότι η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κυρίως λόγω της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.
dealnews.gr