e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Σύσκεψη για υπηρεσιακή κυβέρνηση




Μετά το "ναυάγιο" των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αρχίζουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια νέων εκλογών, στις 10 ή - το πιθανότερο - στις 17 Ιουνίου.







Τόσο οι συζητήσεις της Τρίτης που έγιναν σε θερμό κλίμα, όσο και οι έξωθεν προειδοποιήσεις (έως και απειλές) για έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, προϊδεάζουν για μια προεκλογική περίοδο σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.






Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιείται νέα συνεδρίαση όλων των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.






Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι "αρνείται να νομιμοποιήσει τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής".






Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμανε ότι μόλις την Τρίτη η Προεδρία της Δημοκρατίας τον απέκλεισε «από μία συνάντηση ουσίας, κατά την οποία θα ετίθετο προς συζήτηση η ολοκληρωμένη μας πρόταση για διέξοδο από την κρίση. Μου ζητήθηκε να παραστώ σε μία συνάντηση με σκοπό τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα φέρει εις πέρας ζητήματα μόνο διαδικαστικά».






Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι εκείνο του Λουκά Παπαδήμου, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.






Εάν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς άλλο πρόσωπο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων: Ρένα Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένο (ΣτΕ) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).






Την Πέμπτη αναμένεται να ορκιστούν οι βουλευτές που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε μια Σύνοδο υπό τον δ' αντιπρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα.






Την Παρασκευή στις 11 το πρωί η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την τυπική εκλογή προέδρου της Βουλής.






Οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα.
nooz.gr