e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ανάπτυξη ή λιτότητα;


Τρόπους "ανάστασης" των οικονομικών τους θα αναζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, με το θέμα των ευρωομολόγων και της ικανότητάς τους να ανακουφίσουν από τα πλήγματα της κρίσης των δύο τελευταίων ετών να κυριαρχεί στις συζητήσεις και υπό τη σκιά των προβλέψεων του ΟΟΣΑ ότι ολόκληρο το φετινό δωδεκάμηνο η οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί σε φάση ύφεσης.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αναχωρεί το πρωί με εμπορική πτήση για τις Βρυξέλλες και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Ο κ. Πικραμμένος πρόκειται να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη η ΕΕ συμφώνησε σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, που αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα έλυναν την κρίση χρέους.

Στη σύνοδο, που θα αποτελέσει το ντεμπούτο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη σκηνή της ΕΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διαφωνίες, με δεδομένη τη γερμανική απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Στο Βερολίνο, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα υπαναχωρήσει από την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων σύντομα και πρόσθεταν ότι δεν είναι απομονωμένη.

Υπέρ της γερμανικής στάσης τοποθετήθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

«Να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με χρέος; Αυτές οι ιδέες είναι τόσο πεπαλαιωμένες», είπε στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten. «Τα επιχειρήματα που ανακαλεί ξανά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι ανοησίες. Είναι αυτά τα επιχειρήματα που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που  πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «σύμφωνο ανάπτυξης» πέντε σημείων.

Στην κορυφή της λίστας για τις προτάσεις αναπτυξιακών μέτρων είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και τα σχέδια για «ομόλογα έργου» (project bonds) στηρίζοντας τη θέση αυτή προσέρχεται στη Σύνοδο και η Αθήνα.
nooz.gr