Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά η συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και των συνοδευτικών εντύπων, καθώς πέρα από τις αλλαγές στους κωδικούς στους οποίους θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν τυχόν πρόσθετη ταλαιπωρία, η οποία μπορεί να τους «στοιχίσει» σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα, θα μπλέξουν και στο «λαβύρινθο» πληθώρας δικαιολογητικών.
Δικαιολογητικά που φυσικά θα πρέπει να συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση εφόσον αυτή υποβληθεί χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση που υποβληθεί ηλεκτρονικά, όπως έχουν υποχρέωση φέτος να κάνουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να φυλαχθούν στο σπίτι για τυχόν έλεγχο από την εφορία.
Το σίγουρο είναι ότι φέτος οι επιβαρύνσεις θα είναι υπέρμετρες για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις αυξήσεις ακόμη και πάνω από 200% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και την κατάργηση του «μπόνους» 10% για τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις.
Ετσι, ελάχιστοι θα είναι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν αυξημένους πρόσθετους φόρους σε σχέση με πέρυσι έως και 1.500% («Ν», φ. 21.5.2012).
Τρεις νέες παγίδες
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις 13 αλλαγές του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης (Ε1), αλλά ειδικά και στις τρεις κατωτέρω περιπτώσεις για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών (υπ' αριθμ. 1125/21.5.2012) κρούει τον «κώδωνα»:
1. Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1. Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.
2. Επίσης, ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά στο ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων, καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κ.λπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
3. Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 14 του ΚΦΕ αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογιστεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.
dealnews.gr