e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τα 4 σενάρια για την Ελλάδα

 Την ώρα που η χώρα έχει μπει σε μια νέα προεκλογική περίοδο, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η HSBC έρχεται με τέσσερα κρίσιμα σενάρια που μπορεί να εκτυλιχθούν τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τόσο για στη χώρα μας και την Ευρώπη, όσο και στις αγορές.



Όπως φαίνεται, οι εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν ένα δυνατό χτύπημα ώστε οι αγορές να πάρουν πιο ζεστά και σοβαρά μια ελληνική έξοδο από την οικογένεια του ευρώ.

Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν κουβεντιάζεται μόνο στα πηγαδάκια αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις, κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες και σε τι βαθμό θα είναι οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη και αν θα μπρέσει η Ευρώπη να διαχειριστεί την κρίση.

Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, τονίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Σενάριο 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ


Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αγορών που ωστόσο το πρώτο σενάριο θέλει να εκλέγεται ένας συνασπισμός που θα είναι υπέρ του Μνημονίου.

Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο ακραίων κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ακόμη θετικά διατεθειμένοι ως προς την συμμετοχή στο ευρώ παρά τις ταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.

Σενάριο 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ


Οι εκλογές «βγάζουν» κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο ακυρώνεται. Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα.

Κλείνει συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

Σενάριο 3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς «ντόμινο»


Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους: η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν "σάπιο μήλο". Η αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις -εκλαμβανόμενες ως- αδυναμίες της ένωσης.

Σενάριο 4: Έξοδος από το ευρώ και «ντόμινο»


Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός.
dealnews.gr