e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Καταργείται το χαράτσι - Έρχεται νέος φόρος


Προς την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με ένα νέο φόρο στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το "χαράτσι" είναι συνταγματικό μόνο εάν παραμείνει προσωρινό έως το 2013.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το νέο φορολογικό σύστημα βρίσκεται η πρόταση για επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα επιφέρει κάθε χρόνο στο Δημόσιο ο νέο φόρος ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:

- Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.

- Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.

- Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.
nooz.gr