e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Μοίρασε» δισεκατομμύρια η ΕΚΤ


«Ένεση» ρευστότητας συνολικού ύψους 529,5 δισ. ευρώ έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε περίπου 800 τράπεζες, μέσω τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο.

Πρόκειται, στην ουσία, για τη δεύτερη κίνηση χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ καθώς η πρώτη έγινε τον Δεκέμβριο οπότε οι τράπεζες είχαν απορροφήσει το συνολικό ποσό των 489 δισ. ευρώ.


Το κόστος του παρεχόμενου χρήματος κυμαίνεται στα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Τα τριετή δάνεια, είναι μια τελευταία προσπάθεια της ΕΚΤ –αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να το επαναλάβει- να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην οικογένεια του ευρώ.

Άλλωστε το είχε δηλώσει και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά την πρώτη δημοπρασία, ότι χάρη σε αυτή αποφεύχθηκε «μία μεγάλη, μεγάλη πιστωτική κρίση».


Η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι η απεριόριστη, πολύ φθηνή και πολύ μεγάλης διάρκειας χρηματοδότηση θα έχει ένα φάσμα θετικών συνεπειών, καθώς θα χαλαρώσει ο κίνδυνος μίας πιστωτικής κρίσης και θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις τράπεζες.
dealnews.gr