e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοτελής φορολόγηση 20% στα ενοίκια


Νέες επιβαρύνσεις στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια κατά 20% εξετάζει κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου φορολογικού συστήματος.

Ενιαίος φόρο στα ακίνητα, αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια κατά 20%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών και μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 20% είναι τα σχέδια τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ενοποίηση των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία, εξετάζεται η κατάργηση των υφιστάμενων φόρων και η αντικατάστασή τους από έναν ενιαίο φόρο (ειδικό τέλος ακινήτων + Φόρος Ακίνητης Περιουσίας). Από την ενοποίηση αυτή θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έδαφος φαίνεται πως κερδίζει και η πρόταση για την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια κατά 20%. Σημειώνεται ότι σήμερα, τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται με βάση της φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αφού προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα των πολιτών

Για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών προς τα επίπεδα των λεγόμενων εμπορικών αξιών, το πρόβλημα είναι η έλλειψη μίας βάσης δεδομένων στην οποία θα υπάρχουν οι λεγόμενες πραγματικές τιμές. Η ΤτΕ παρακολουθεί θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη δημιουργία αυτή της πλατφόρμας.


Επί τάπητος βρίσκεται και η αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής και του κόστους εκκίνησης ώστε να προσεγγίσουν τις «πραγματικές τιμές», καθώς και η επέκταση του ελάχιστου κόστους και στις εργασίες μικρής κλίμακας.


Τέλος, όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, εξετάζεται η μείωση του συντελεστή στο 15% από 20% και η μείωση τη φορολόγησης των μερισμάτων στο 20% από 25%.
dealnews.gr