e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Συμμετοχή Δημόσιου τομέα στο PSI "δείχνει" η Λαγκάρντ

Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται απρόθυμη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων(PSI), η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε σήμερα έναν τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν η μείωση που διαπραγματεύεται η χώρα με τους ιδιώτες ομολογιούχους δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

Μιλώντας για «δημόσιο τομέα», η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται -κατά κύριο λόγο- στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ και τα οποία, προς το παρόν, εξαιρούνται από το PSI.

«Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια».

Ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, ουσιαστικά δεν το διέψευσε. «Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους Έλληνες», σημείωσε.
dealnews.gr