e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ποιος εθνικός ύμνος τραγουδιέται πιο εύκολα;

Ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας είναι τόσο δύσκολος για να τον τραγουδήσει κανείς, ώστε το "God Save The Queen" κινδυνεύει να ακουστεί άτονα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με ανησυχίες που διατυπώνουν οι χρηματοδότες μιας μελέτης, η οποία επισημαίνει ότι η "Μασσαλιώτιδα" είναι ο πιο εύκολος εθνικός ύμνος να τραγουδηθεί.

Δύο μουσικολόγοι, η Αμερικανίδα Άλισαν Πάουλι και ο Γερμανός Ντάνιελ Μίλενσιφεν συνέκριναν τους εθνικούς ύμνους έξι χωρών, μετά από αίτημα των παραγωγών του μιούζικαλ "Sing-a-long-a-Grease".

Οι εθνικοί ύμνοι μπορεί να αποδειχτούν μεγάλες δοκιμασίες, όπως αυτός των ΗΠΑ "The Star-Spangled Banner" που είναι προτελευταίος στην κατάταξη ως δύσκολος για να τον τραγουδήσει κανείς.

"Πιστεύω ότι σε καμιά χώρα δεν θα αρέσουν τα αποτελέσματα της μελέτης μας εκτός της Γαλλίας", είπε η Πάουλι.


Η εύθυμη μελωδία της Μασσαλιώτιδας, το γεγονός ότι το κοινό μπορεί να τραγουδήσει με όλη του τη δύναμη, χωρίς το φόβο της παραφωνίας, κάνουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας εύκολο να τον τραγουδήσει κανείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Πάουλι είχε δημοσιεύσει στη διπλωματική της εργασία στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ την ικανότητα του κοινού να τραγουδά δημοφιλείς μελωδίες, παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τραγουδούν ή όχι, όλοι με ένα στόμα επιτυχίες της ποπ στις παμπ και τα κλαμπ της βόρειας Αγγλίας.

Οι παρατηρήσεις της, συνδυασμένες με ένα στατιστικό υπόδειγμα που εφάρμοσε ο γερμανός συνάδελφός της, κατέληξαν σε μια μέθοδο ανάλυσης των εθνικών ύμνων βάσει 30 μεταβλητών (το μήκος των στροφών, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται, η φωνητική προσπάθεια που απαιτείται).

Ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας αναδεικνύεται μακράν πρώτος στον κατάλογο και ακολουθούν οι ύμνοι της Αυστραλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και τέλος της Βρετανίας.

Οι δύο μουσικολόγοι σημειώνουν ότι ο ύμνος της Σκωτίας "Flower of Scotland" έχει κριθεί ακόμη πιο δύσκολος να τον τραγουδήσει κανείς από τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας. Βεβαίως δεν είναι εθνικός ύμνος αλλά θα μπορούσε να γίνει, καθώς ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ σχεδιάζει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας για το 2014.
nooz.gr