"Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά χρεογράφων, αποτελεί μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής και αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων και όχι σε επενδυτική απόφαση ανάληψης πιστωτικού κινδύνου", αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Ιωαννίδη.Ο βουλευτής είχε καλέσει το υπουργείο να επιβεβαιώσει αν στη Συμφωνία της 26 Οκτωβρίου προβλέφθηκε ότι στο ποσό του ελληνικού χρέους που "κουρεύεται" κατά 50%, δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους πάνω από 50 δισ. ίσως και 60 δισ.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε μάλιστα ότι "τα ομόλογα αυτά η ΕΚΤ τα έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων σε τιμές πολύ κάτω από το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ίσως και στο 50% αυτής", όταν όμως αυτά λήξουν τότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να καταβάλει το 100% της αξίας τους.
Ο κ. Σαχινίδης υπενθυμίζει, με το έγγραφό του, ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων θεσμοθετήθηκαν με την από 14.5.2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ως ένα από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης της ευρωζώνης.
nooz.gr