e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Εμπάργκο στη μόνη χώρα που τροφοδοτεί την Ελλάδα με πετρέλαιο

Στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε το Ιράν αφού οι πρέσβεις της «Γηραιάς» Ηπείρου, αποφάσισαν σήμερα το πρωί την επιβολή σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν.

Στο στόχαστρο μπήκε και η ιρανική Κεντρική Τράπεζα με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει πηγή του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters, «Υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν» στη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί και το τελευταίο στάδιο πριν δώσουν την τελική έγκριση οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.


Τι σημαίνει αυτό; Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να υπογράφουν νέα συμβόλαια με την Τεχεράνη θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.




Η προσπάθεια της Δύσης να θέσει εκτός της διεθνούς αγοράς τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν παράγει ημερησίως, διατηρεί την τιμή του μαύρου χρυσού υψηλά και πιέζει χαμηλότερα την ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος αυξάνοντας έτσι το κόστος βασικών αγαθών για τον ιρανικό πληθυσμό.



Τι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο;


Η Τεχεράνη είναι η μόνη που τροφοδοτεί τη χώρα μας με πετρέλαιο χωρίς να ζητάει χρηματικές εγγυήσεις. Το Ιράν δηλαδή είναι η μόνη χώρα που μας τροφοδοτεί με ενέργεια επί πιστώσει.

Αν και η Ελλάδα συμφώνησε επί πολιτικής βάσης για το εμπάργκο, ζητάει εγγυήσεις ότι θα εξασφαλίσει πετρέλαιο με ευνοϊκούς όρους. Μέχρι στιγμής η Σαουδική Αραβία, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάσταση στη χώρα μας, αρνείται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
dealnews.gr