e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κατά της επιτροπείας στην Ελλάδα, ο αυστριακός καγκελάριος

Σαφώς κατά του διορισμού ενός "επιτρόπου" για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, τάχτηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως "επιτηρητής".


Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα - και αυτό, όπως σημειώνει θα πρέπει σαφέστατα να τονιστεί - έχει να εκπληρώσει σκληρούς όρους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν ευκολότερη την κατάσταση.


Πρόκειται, όπως είπε, για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, μέχρις ότου η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χρήματα στις αγορές.

Κατά την άποψή του, μέχρι τότε θα πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι, όμως, από την άλλη, στην πολιτική κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον άλλο, καθώς με αυτό τίποτε δεν επιτυγχάνεται και οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση.

Σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα "Χόιτε" προβάλλει τη διακηρυγμένη θέση του Αυστριακού καγκελάριου πως "θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο μια χρεοκοπία της Ελλάδας", όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και προσθέτοντας ότι "εφόσον η χώρα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να την υποστηρίξουμε".

Στις σημερινές δηλώσεις του πριν τη σύνοδο του ΕΣΚ, ο Φάιμαν τάχτηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης.

Στόχος, είναι σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο, η αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και προς τούτο πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε η πολιτική να έχει "το λέγειν" περισσότερο από τις χρηματαγορές και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, καθώς δεν αρκεί να διακηρύσσεται μόνον η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής, που δεν μπορεί βέβαια να λειτουργήσει χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Ο κ. Φάιμαν δεν απέκλεισε μια ενασχόληση της σημερινής άτυπης συνόδου του Ευρωπαικού Συμβουλίου με το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην ημερήσια διάταξή της, διευκρινίζοντας όμως συγχρόνως, πως η σύνοδος δεν θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ κατέληξε ότι οι διαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση για μια διαγραφή χρέους, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
nooz.gr