e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Economist: Ήρθε το τέλος του ευρώ;

Εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κινηθούν γρήγορα, η κατάρρευση του κοινού νομίσματος πλησιάζει, αναφέρει το περιοδικό Economist στο κύριο άρθρο του, στο τεύχος που κυκλοφορεί το Σάββατο και το οποίο έχει στο εξώφυλλο ένα νόμισμα του ενός ευρώ να πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης.

Αν και η ευρωζώνη οδεύει προς κατάρρευση, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο τέλος οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σώσουν το ευρώ, αφού οι συνέπειες της κατάρρευσής του θα είναι καταστροφικές, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το βρετανικό οικονομικό περιοδικό εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη αυτή του 2008-2009. Θα ακολουθήσουν χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της ευρωζώνης στα δύο, σε ένα μεγάλο "βόρειο μπλοκ" και σε έναν "διασπασμένο Νότο". Παράλληλα, σύμφωνα με τον Economist, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να απειλήσουν και την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist κάνοντας λόγο για "χρηματοπιστωτικό πανικό, ραγδαία μείωση των οικονομικών προοπτικών και παρακινδυνευμένες πολιτικές".

Οι επενδυτές φοβούνται τη διάσπαση της ευρωζώνης, με τις ισχυρές πράξεις των κυβερνήσεων των περιφερειακών χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να μην μπορούν να περιορίσουν την αβεβαιότητα. Η νίκη των ισπανών συντηρητικών και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Μόντι δεν ανέστρεψαν το κλίμα αβεβαιότητας, σύμφωνα με το περιοδικό.

Ο Economist τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας από την πλευρά των πολιτών.

Μόνο οι τολμηρές πολιτικές μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη από αυτόν τον κύκλο, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνονται ικανοί ή πρόθυμοι για τολμηρές δράσεις και δεν έχουν ιδέες πώς να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση.

"Αν δεν δοθούν λύσεις, το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες αλλά όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες" προσθέτει ο Economist.

To περιοδικό υπογραμμίζει ότι μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή έστω να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.

Το περιοδικό θεωρεί αναγκαία την καθιέρωση ενός είδους ευρωομολόγου, όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Αν η Γερμανία αρνηθεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς να αλλάξει στάση, η καγκελάριος Μέρκελ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, καταλήγει το δημοσίευμα-καμπανάκι για το κοινό νόμισμα.
nooz.gr