e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η ασπιρίνη επιτείνει την απώλεια όρασης


Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης Κηλιδώδους Εκφυλισµού (MD) σε προχωρημένο στάδιο παρουσιάζουν, ηλικιωμένοι που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη σύμφωνα με νέα έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου.

Πρόκειται για μία ασθένεια των ματιών που προκαλεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και συνδέεται με το γήρας και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, εκφράζεται η ανησυχία πως η ασπιρίνη με κάποιο τρόπο επιτείνει την πάθηση.


Οσοι πάσχουν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό μάλλον δεν είναι σκόπιμο να λαμβάνουν ασπιρίνη," δήλωσε ερευνητής που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Η έρευνα περιελάμβανε νορβηγούς, εσθονούς, βρετανούς, γάλλους, ιταλούς, έλληνες και ισπανούς ηλικιωμένους από τους οποίους πήραν δείγματα.

Περίπου 4 στους 100 από όσους λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, ο οποίος αποκαλείται Υγρός Τύπος MD. Σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.

Ο Υγρός Τύπος της πάθησης, προκαλείται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών και οδηγεί σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού, ενώ πιο συνηθισμένος και λιγότερο οξύς είναι ο Ξηρός Τύπος, που επίσης προκαλεί απώλεια όρασης.

Συνδυαστικά ο Υγρός Τύπος και ο Ξηρός Τύπος Κηλιδώδη Εκφυλισμού συνιστούν την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, η χρήση της ασπιρίνης δεν συνδέεται με τον Ξηρό Τύπο ούτε με αρχικά στάδια της νόσου.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα οφέλη της ασπιρίνης είναι πιο σημαντικά από τον κίνδυνο για την όρασή τους με έναν από τους ερευνητές να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως "ένα υγιές μάτι με πλήρη ικανότητα είναι άχρηστο σε έναν νεκρό".
nooz.gr