e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η έκθεση στα καυσαέρια αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα εμφανίζει ο άνθρωπος ακόμα και έξι ώρες μετά την έκθεσή του στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Κρίσναν Μπασκαράν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου τα καυσαέρια των αυτοκινήτων επιταχύνουν το έμφραγμα, ενώ ο κίνδυνος υποχωρεί μετά από ένα εξάωρο.

Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση σε καυσαέρια δημιουργεί καρδιακά προβλήματα και για το λόγο αυτό συστήνεται η αποφυγή της έκθεσης στα καυσαέρια σε ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

Οι ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό σχεδόν 80.000 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα και, έπειτα από τους συσχετισμούς με στοιχεία για μόλυνση της ατμόσφαιρας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για χρονικό διάστημα έως έξι ώρες μετά την έκθεση στους ρύπους της ατμόσφαιρας η εκδήλωση εμφράγματος συνδεόταν με τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα.

Μετά την παρέλευση του εξαώρου, ο κίνδυνος υποχωρούσε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι τα καυσαέρια αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης του αίματος και για το λόγο αυτό θεωρείται πως η υγεία κατοίκων που ζουν κοντά σε δρόμους με υψηλούς ρύπους από αυτοκίνητα, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.



Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται, η ρύπανση δεν προκαλεί το έμφραγμα, αλλά το επιταχύνει. «Φαίνεται σαν η μόλυνση να επιταχύνει κατά λίγες ώρες ένα έμφραγμα που πιθανώς θα είχε συμβεί ούτως ή άλλως», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας.
nooz.gr