Αποφασισμένη να πετύχει το στόχο της μείωσης του δημόσιου τομέα εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει ότι εάν δεν πετύχει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, τότε δεν αποκλείεται η άμεση απόλυση εργαζομένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η δέσμευση για την υπαγωγή σε εφεδρεία περίπου 30.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2011 παραμένει σε ισχύ και δεδομένης της απροθυμίας των φορέων του δημοσίου να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, ιδιαίτερο ρόλο αναλαμβάνουν οι υπουργοί οι οποίοι, θα κληθούν να αποτυπώσουν το πλεονάζον προσωπικό που απασχολείται είτε στον στενό πυρήνα των υπηρεσιών τους.
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκακτη σύσκεψη για το θέμα της εφεδρείας, στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Ντ. Ρόβλιας και Χρ. Πρωτόπαπας. Κατά τη σύσκεψη, που θα επαναληφθεί και το βράδυ της Τετάρτης, συζητήθηκαν τα κριτήρια για την εφεδρεία.
Βασικό κριτήριο για την υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρείας εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος εγγύτητας προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναμένεται να καθορίσουν το επόμενο διάστημα τα κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού και για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί και ειδική γνωμοδοτική επιτροπή.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αν σκοπεύει να επεκτείνει την εφεδρεία στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση υπηρεσιακών συμβουλίων, η οποία είναι απίθανο να δοθεί.
nooz.gr