e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Διχάζει την Ευρωζώνη το β΄ πακέτο στήριξης της Ελλάδας


Αυξάνονται οι φωνές εντός Ευρωζώνης που τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του β' πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, και συγκεκριμένα υπέρ ενός μεγαλύτερου "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, επτά από τις 17 χώρες-μέλη τάσσονται υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου ποσοστού του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, υπέρ της πρότασης οι τράπεζες να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος τάσσονται σκληροπυρηνικοί πολιτικοί της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν Γαλλία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες φοβούνται τις συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στο ελληνικό χρέος, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει μια πιο μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πιο σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, οι τράπεζες καλούνται να αποδεχθούν μείωση κατά 21% του ελληνικού χρέους που κατέχουν μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο προστασίας των τραπεζών.
nooz.gr