e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

FT: Η Κομισιόν προτείνει το φόρο Τόμπιν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, προκειμένου ο κοινοτικός προϋπολογισμός να έχει αυξημένα δικά του έσοδα από το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο φόρος αυτός θα προβλέπεται στο σχέδιο για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει μία πρόταση για το θέμα αυτό και θα είναι μία φιλόδοξη πρόταση», δήλωσε ο Αντρέας Σβαρτς, μέλος του συμβουλίου του Επιτρόπου για θέματα Προϋπολογισμού, όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των πόρων της ΕΕ, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι πόροι του κοινοτικού προϋπολογισμού εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εισφορές των χωρών -μελών, προκειμένου να καλυφθούν οι ετήσιες δαπάνες του, οι οποίες φθάνουν τα 126 δισ. ευρώ.

Η Βρετανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν, από το όνομα του αμερικανού οικονομολόγου, ο οποίος τον είχε προτείνει.

Επιπρόσθετα στο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που αποτελεί τη βασική επιλογή της Κομισιόν με στόχο ένα μέρος των εσόδων του να κατευθύνεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό, υπάρχει σκέψη και για τη δυνατότητα να επιβληθεί φόρος στα αεροπορικά εισιτήρια και να μεταβιβασθούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων.
nooz.gr