e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νέο δάνειο προς την Ελλάδα ετοιμάζει η ΕΕ, ασυμφωνία Γερμανίας - ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος

Στην τελική ευθεία το πακέτο βοήθειας


Αξιωματούχοι από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βιέννη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη χορήγηση ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα και ενώ παραμένει το χάσμα απόψεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους και ειδικότερα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.Η πρόταση που κυριαρχεί σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση ενός ποσού της τάξεως των 60-65 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2013.


Ενδεχομένως, να εγκριθεί αρχικά δάνειο 30 δισ. ευρώ για το 2012 και στη συνέχεια η γερμανική πλευρά προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση άλλων 30 δισ. για το 2013 να θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων με την εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

Το σχέδιο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την εθελοντική παράταση των λήξεων των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 για τρία χρόνια.

Στη συνάντηση της Βιέννης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν και πάλι το θέμα της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (με την επέκταση της περιόδου λήξης των ομολόγων), κάτι, όμως, που όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και η Wall Street Journal, αποτελεί ανάθεμα για την ΕΚΤ.

Το σχέδιο στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ σχετίζεται με το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» και ειδικότερα την εθελοντική μετακύλιση του χρέους. Δηλαδή, όσοι ιδιώτες έχουν ομόλογα που λήγουν από το 2012 έως το 2014 να αγοράσουν νέα ομόλογα, διατηρώντας έτσι την έκθεση τους στην Ελλάδα.

Δηλαδή, μία τράπεζα που έχει ομολόγο λήξεως 2013 όταν αυτό λήξει θα αγοράσει ένα νέο ομολόγο, πιθανότατα 3τούς διάρκειας.

Αυτή η κίνηση, εφόσον είναι εθελοντική, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο» από τους οίκους αξιολόγησης και άρα οι επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενες.

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται ώστε οι επενδυτές να αγοράσουν νέους τίτλους είναι το καθεστώς προτίμησης (σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών πληρώνονται πρώτοι), υψηλότερα επιτόκια (κουπόνια) ή συγκεκριμένες εγγυήσεις.

Ωστόσο, το πρόβλημα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, είναι ότι το μοντέλο της Βιέννης δεν απαρκεί για την Ελλάδα, λόγω των διαφορών που έχει η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και του τεράστιου όγκου του ελληνικού χρέους (354 δισ. ευρώ ή 153% τπου ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο του 2011).

Δηλαδή, είτε με την αναδιάταξη είτε με την μετακύλιση, το πρόβλημα χρηματοδότησης θα μετατεθεί για μερικά χρόνια αργότερα.

Το ίδιο συμβαίνει με το μοντέλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα, κατά το οποίο ΕΕ και ΔΝΤ δίνουν χρήματα κάθε φορά για να ηρεμήσουν τις αγορές ώστε να μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει -κάποτε- στις αγορές για δανεισμό.

«Προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με βενζίνη», λένε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, από το Βερολίνο διέρρευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει πίσω στο θέμα της επιμήκυνσης, και ειδικότερα στο να αποτελέσει τμήμα του πακέτου βοήθειας που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το Βερολίνο δεν έχει καμία σοβαρή εναλλακτική λύση από το να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχεμόνο της στάσης πληρωμών, είπε στην WSJ ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση της Βιέννης και προσέθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε ένα θέμα όπως η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, πάντως, το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
ta nea