e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου η τρόικα στις αποκρατικοποιήσεις

Στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας


Τεχνικό-συμβουλευτικό ρόλο θα έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στις αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα υπό σύσταση Ταµείο Δηµόσιας Περιουσίας που θα προωθήσει το πρόγραµµα, ύψους 50 δισ. ευρώ.Οι διαπραγµατεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αναµένεται να ολοκληρωθούν σύντοµα, ενώ το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα υποβληθεί µάλλον την Πέμπτη στο Υπουργικό Συµβούλιο για συζήτηση.


Ο κυβερνητικός προγραµµατισµός προβλέπει ότι το νοµοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα θα περάσει από τη «δοκιµασία» της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ και του ΚΤΕ Οικονοµίας.

Ενδεχομένως, η κυβέρνηση περάσει το τελικό κείμενο για μεσοπρόθεσμο-αποκρατικοποιήσεις από διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών και άτυπο Υπουργικό, ώστε να αποφύγει την ΚΟ και το Υπουργικό.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η παρέµβαση της τρόικας θα είναι θεσµοθετηµένη, καθώς προβλέπεται η δηµιουργία τεχνικού συµβουλίου στο οποίο θα συµµετέχουν οι εκπρόσωποί της.

Το Ταµείο θα έχει τη µορφή Ανώνυµης Εταιρείας θα διοικείται από συµβούλιο που θα επιδιωχθεί να είναι πολιτικά ανεξάρτητο, ενώ το Καταστατικό του θα προβλέπει ότι τα έσοδά του θα προορίζονται για την αποπληρωμή του δηµόσιου χρέους. Μοναδικός μέτοχος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει να ενταχθούν άµεσα στο υπό σύσταση Ταµείο όλες οι εταιρείες και τα ακίνητα που έχει ανακοινώσει ότι θα ιδιωτικοποιήσει.

Μετά η ιδιωτικοποίηση θα είναι µονόδροµος, αφού ό,τι µπαίνει δεν θα µπορεί να βγαίνει, όπως σηµειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι. Σημειώνεται ότι για κάθε ιδιωτικοποίηση δεν θα απαιτείται επιπλέον απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων εντός του Ιουνίου θα πωληθεί τουλάχιστον το 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ για τη ΔΕΗ προκρίνεται το σενάριο πώλησης λιγνιτικών μονάδων, αντί της διάθεσης του 17% της Επιχείρησης. Επιτάχυνση αναμένεται και στο μέτωπο του ΟΠΑΠ.
ta nea