e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ριψοκίνδυνη στρατηγική η αναδιάρθρωση υποστηρίζει η Goldman Sachs

Τι λέει για πρόσθετη στήριξη της Ελλάδας


Ριψοκίνδυνη στρατηγική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει η Goldman Sachs ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «European Views : Reflections on Greece and Portugal» η επενδυτική τράπεζα αποστασιοποιείται από εκείνες τις απόψεις που υποστηρίζουν πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκαθάριζε τα πράγματα και σημειώνει ότι αυτή η λύση αποτελεί ριψοκίνδυνη στρατηγική σε μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη και ελληνικές οι τράπεζες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Όπως σημειώνει, η αναδιάρθρωση θα αποτελούσε πλήγμα για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα και θα απαιτούσε τη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα «μάζευε τα συντρίμμια».

Η Goldman Sachs θεωρεί πως έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι κάτι το πιθανό, σημειώνοντας πως θα έβλαπτε τόσο στη χώρα όσο και την Ευρωζώνη. Ενδεικτικά σημειώνει πως θα αποτελούσε «σοκ» με διαρκείς συνέπειες που θα απομόνωνε οικονομικά και εμπορικά την Ελλάδα.

Αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους η Goldman Sachs αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος έχει εισέλθει σε ευαίσθητες πολιτικές και μετά τις εξελίξεις και την άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο βλέπει δύο πιθανές εναλλακτικές για την ελληνική υπόθεση:

- Η πρώτη είναι η επιμήκυνση (re-profiling) του χρέους με την μετάθεση της ωρίμανσης μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων που λήγουν το διάστημα 2012-2015, κάτι που θα εξασφάλιζε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, χωρίς ωστόσο να αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Μια τέτοια κίνηση θα περιελάμβανε ομόλογα που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και τράπεζες της Ευρωζώνης.

- Η δεύτερη λύση σύμφωνα με την Goldman Sachs θα ήταν ένα νέο δάνειο, πιθανότατα μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Υπογραμμίζει δε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολιτική στήριξη και ομοφωνία που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς και την δέσμευση (earmarking) εσόδων για την αποπληρωμή των επιπρόσθετων δανείων.

Πάντως, η Goldman Sachs θεωρεί πως στο πλαίσιο της επιμήκυνσης ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει μελλοντικά το βάρος που του αναλογεί, κάτι που οδηγεί σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.
ta nea