e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν θα λύσει το πρόβλημα, εκτιμά η Citigroup

«Μάταιος» ο νέος δανεισμός


Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν θα λύσει το πρόβλημα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Γουίλλιαμ Μπίτερ και επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση δείχνει αναπόφευκτη.

«Η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης είναι ασφαλώς η τελευταία επιλογή που θα τους επέτρεπε τουλάχιστον να ξεπεράσουν το χρηματοδοτικό κενό το 2012», είπε, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

Αυτό, όμως, σημείωσε, δεν θα λύσει το πρόβλημα φερεγγυότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει χρήματα και μάλιστα άμεσα. Δεν μπορεί να τα βρει από τις αγορές, επομένως είτε χρειάζεται νέο πακέτο, διεύρυνση της αποπληρωμής του υφιστάμενου πακέτου είτε ταχεία ιδιωτικοποίηση» της κρατικής περιουσίας, τόνισε.

«Η [πολιτική] συγκατάθεση [στην ΕΕ] θα πρέπει να είναι ομόφωνη, επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποφασιστεί η χορήγηση ενός ακόμη πακέτου βοήθειας. Πρόκειται για μια επένδυση στη φήμη του κεφαλαίου από τους πολιτικούς. Δεν έχει και πολύ λογική, καθώς στην πραγματικότητα δανείζεις σε κάποιον που είναι χρεοκοπημένος», είπε.



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup υποστήριξε πως ενδεχόμενος νέος δανεισμός στην Ελλάδα θα είναι μάταιος.


«Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία δεν είναι να δανείσεις κι άλλο στον χρεοκοπημένο, αυτά είναι οικονομικά τύπου Πόντσι. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αναδιάρθρωσης, το οποίο σημαίνει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αναδιοργανώσει το κράτος και τις τράπεζες που έχουν έκθεση στα ομόλογα», σημείωσε.

Ο κ. Μπίτερ πρόσθεσε ακόμη ότι πέρυσι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο φορολογικό έλλειμμα με το να έχει φορολογική αμνηστία.

«Αυτό είναι πάντα ένα μέτρο απελπισίας το οποίο σου δίνει λεφτά προκαταβολικά ως αντάλλαγμα για την πλήρη υποβάθμιση της αξιοπιστίας στην εκτέλεση των φορολογικών μέτρων στο μέλλον, καθώς όλοι περιμένουν ότι η επόμενη αμνηστία θα έρθει σε πέντε χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, το σχέδιο των χωρών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και να αποφύγουν ενδεχόμενη αναδιάρθρωση πριν το 2013 (και τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού ευρω-στήριξης) σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αποτυγχάνει.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως εκτιμά ότι ο πιθανός διάδοχος του κ. Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα είναι «περισσότερο πραγματιστής» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης.


ta nea