e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε σε 30 μηνών υψηλά στο 2,8% τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, της στέγασης και του αλκοόλ και του καπνού, σύμφωνα με επίσημα σημερινά στοιχεία.

Επιπλέον, σε ξεχωριστή είδηση, ο λογαριασμός εμπορίου της ευρωζώνης επέστρεψε στο πλεόνασμα τον Μάρτιο, καθώς οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,25% στις 7 Απριλίου, η πρώτη αύξηση από τα μέσα του 2008, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών καταναλωτή που θα οδηγούσε σε ευρεία βάση τον πληθωρισμό.


Σύμφωνα με τη EuroStat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 2,8% κατά τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο, έναντι 2,7% το Μάρτιο και σε σύγκριση με το 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή από τον Οκτώβριο του 2008.. Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, αναφέρει η Eurostat.


Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,2% τον Απρίλιο, έναντι 3,1% το Μάρτιο. Το πρακτορείο ανέφερε πως τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία, την Τσεχία και τη Σουηδία. Η Ρουμανία είχε το υψηλότερο ποσοστό, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 8,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 16 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε οκτώ και παρέμεινε το ίδιο σε δύο, είπε η Eurostat.


www.dealnews.gr