e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Γονίδιο του λίπους φαίνεται να λειτουργεί ως «γενικός διακόπτης» του μεταβολισμού

Το ON/OFF της παχυσαρκίας


Ένα γονίδιο που λειτουργεί στα λιποκύτταρα παίζει το ρόλο ενός «γενικού διακόπτη» του μεταβολισμού, καθώς ρυθμίζει άλλα γονίδια που σχετίζονται με τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, το δείκτη μάζας σώματος και την παχυσαρκία, υποδεικνύει νέα βρετανική μελέτη.Οι ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι το ρυθμιστικό αυτό γονίδιο θα μπορούσε να γίνει μοριακός στόχος για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης.


Είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι οι μικρές αλλαγές σε ένα κύριο ρυθμιστικό γονίδιο μπορούν να προκαλέσουν ένα ντόμινο μεταβολικών επιδράσεων σε άλλα γονίδια» δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Σπέκτορ του King's College, επικεφαλής της μελέτης στο Nature Genetics.


Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το εν λόγω γονίδιο, με την ονομασία KLF14, σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μέχρι σήμερα, όμως, ο μηχανισμός της δράσης του παρέμενε αδιευκρίνιστος.

Για να διαλευκάνει την υπόθεση, η ομάδα του Δρ Σπέκτορ εξέτασε δείγματα υποδόριου λίπους από 400 ζεύγη δίδυμων Βρετανίδων. Αναλύοντας τα επίπεδα έκφρασης (λειτουργίας) 20.000 γονιδίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα έκφρασης του KLF14 σχετίζονται με τα επίπεδα έκφρασης πολλών άλλων γονιδίων στα λιποκύτταρα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με αντίστοιχες γενετικές εξετάσεις σε 600 ξεχωριστά δείγματα λίπους από εθελοντές στην Ισλανδία.

Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το KLF14 συνδέεται με τη χοληστερόλη, τα επίπεδα γλυκόζης, το δείκτη μάζας σώματος και άλλους μεταβολικούς δείκτες.

«Το KLF φαίνεται να δρα ως γενικός διακόπτης για διαδικασίες που συνδέουν μεταβολές στη συμπεριφορά του υποδόριου λίπους με διαταραχές των μυών και του ήπατος οι οποίες συμμετέχουν στην εμφάνιση διαβήτη και άλλων παθήσεων» εξήγησε ο Μαρκ ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


«Εργαζόμαστε σκληρά [...] προκειμένου να κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για τη βελτίωση των θεραπειών για αυτές τις παθήσεις» σχολίασε.
ta nea