e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στο Facebook από το δημοτικό τα Ελληνόπουλα

Επτά στους 10 εφήβους έχουν προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο


Επτά στους 10 εφήβους στην Ελλάδα έχουν προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, το 33% των μαθητών του δημοτικού (9-12 ετών) παρακάμπτει τον ηλικιακό περιορισμό του Facebook, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία προκειμένου να δημιουργήσει προφίλ.Αυτό προκύπτει από έρευνα του δικτύου EU Kids Online, που διενεργήθηκε μεταξύ 25.000 νέων από 25 ευρωπαϊκές χώρες, τα ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες. Η έρευνα είχε την καθοδήγηση του London School of Economics και διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Τα ευρήματα

Το 77% των ανηλίκων από 13 έως 16 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει λογαριασμό στο Facebook ή σε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 38% για τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Η μεγαλύτερη διείσδυση της κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους εμφανίζεται στην Ολλανδία, όπου επτά στα 10 παιδιά 9-12 ετών διατηρούν λογαριασμό σε ένα από τα social media.

Το χαμηλότερο ποσοστό (25%) καταγράφεται στη Γαλλία, ενώ η χώρα μας έρχεται πέμπτη από το τέλος, με το 33% των Ελληνόπουλων από 9 έως 12 ετών να έχει δημιουργήσει online προφίλ.

Αποκαλύπτουν το τηλέφωνό τους

Επιπλέον, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε. δηλώνει ότι ο λογαριασμός του είναι «δημόσιος», δηλαδή ορατός και προσβάσιμος στον καθένα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι ένα στα πέντε παιδιά εμφανίζει στο προφίλ του τη διεύθυνση ή/και τον αριθμό τηλεφώνου του. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 12%.

«Όλο και περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πολλά δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν. Τα παιδιά αυτά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και καθίστανται ευάλωτα σε εκφοβισμούς και συναναστροφές που αποβλέπουν σε σεξουαλική κακοποίηση», προειδοποίησε η Νέλι Κρους, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα.

Online ρίσκα

Οι ερωτώμενοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα ρίσκα στο Ίντερνετ από ό,τι στον «πραγματικό» κόσμο. Για παράδειγμα στέλνουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ή προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Παράλληλα, το 15% των παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών έχει περισσότερες από 100 επαφές. Οι έφηβοι 13 έως 16 ετών από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Βρετανία είναι πιθανότερο να έχουν πάνω από 100 επαφές, από τα παιδιά άλλων χωρών.

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων κατέδειξε ότι η συχνή ενασχόληση με το Facebook εγκυμονεί κινδύνους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νάπιερ του Εδιμβούργου παρομοίασαν το κοινωνικό δίκτυο με μια «νευρωτική φυλακή», διαπιστώνοντας ότι μια ομάδα χρηστών υποφέρει από «σοβαρό άγχος το οποίο σχετίζεται με το Facebook».

Περισσότεροι από ένας στους 10 ερωτηθέντες (12%) δήλωσαν ότι Facebook τους κάνει να αισθάνονται «ανήσυχοι», ενώ πάνω από τρεις στους 10 (32%) ανέφεραν ότι αισθάνονται «ένοχοι» επειδή στο παρελθόν απέρριψαν αιτήσεις «φιλίας». Επιπλέον, το 12% των μαθητών που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν του αρέσει να λαμβάνει αιτήσεις «φιλίας».

Έλεγχο θα διενεργήσει η Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διενεργήσει έλεγχο για να διαπιστώσει αν και κατά πόσο εφαρμόζεται η συμφωνία περί των «Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση» στην ΕΕ.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Bebo, το Facebook, και το MySpace), οι οποίες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων, μεταξύ αυτών να απαγορεύσουν την εγγραφή ατόμων κάτω των 13 ετών.
ta nea