e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ενισχύεται η τιμή του μπρεντ

Σταθεροποιείται, σήμερα, η τιμή του μπρεντ κοντά στα 124,5 δολάρια, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2011, παρά το ότι διαπιστώνει ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να πλήττουν την παγκόσμια οικονομία. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε τα 124,44 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 1,02 δολαρίων στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 121,43 δολάρια, στον απόηχο της συμβουλής της Goldman Sachs στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.


Η Goldman, το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων στις εν λόγω αγορές, συμβούλευσε τους πελάτες της να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε στα 110,05 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 13 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος». Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 107,87 δολάρια.

Μερίδα αναλυτών εκτιμούν ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την διαμόρφωση της τιμής του μπρεντ. «Η έκθεση δεν είναι τόσο αρνητική όσο πιστευόταν, με την έννοια ότι αν και μιλούν για ενδεχόμενη "καταστροφή" της ζήτησης, δεν μετέβαλαν την εκτίμηση τους», τόνισε ο αναλυτής της Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ. Άλλοι, αντιθέτως, εκτιμούν ότι η έκθεση θα λειτουργήσει ανασχετικά σε ενδεχόμενη άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. «Η μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας θα πρέπει να εμποδίσει την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών», υποστήριξε ο αναλυτής στη Commerzbank Κάρστεν Φριτς. Η Societe Generale, από την πλευρά της, διαπιστώνει «καταστροφή» της ζήτησης και θεωρεί ότι η βενζίνη στις ΗΠΑ θα είναι το πιθανότερο θύμα της.


Tα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, που θα γνωστοποιήσει σήμερα το American Petroleum Institute, θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τη ζήτηση και τα αποθέματα στις ΗΠΑ.
dealnews.gr