e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα «βυθίζεται» ενώ η Βαλτική ευημερεί

Ο Άλαν Μάρτινσον, διευθύνων σύμβουλος της εσθονικής εταιρείας MTVP ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, είδε εταιρείες της Βαλτικής που είχε επενδύσει να μειώνουν τα έξοδά τους κατά 30 τοις εκατό από το 2008, για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ύφεση της Ευρώπης.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως όλες κατάφεραν να επιζήσουν, ακόμα κι αν τα έσοδά τους μειώθηκαν εν μέρει, λόγω των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Τώρα που η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ευημερούν, ο Μάρτινσον συνεχίζει τις επενδύσεις.

Η ικανότητα της Βαλτικής να ανέχεται την οικονομική πίεση έχει επαινεθεί τους τελευταίους μήνες από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Klaus Regling, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Λετονίας μειώθηκε 18 τοις εκατό το 2009 και της Εσθονίας μειώθηκε 14 τοις εκατό.

Ο Μάρτινσον υποστηρίζει πως την ίδια τεχνική χρειάζεται να ακολουθήσουν οι Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία μέσω της τρέχουσας κρίσης τους.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν οι χώρες της νότιας Ευρώπης τα καταφέρουν από μόνες τους, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων...Νομίζω ότι θα χρειαστεί μεγάλη πίεση. Ίσως η Ευρώπη να χρειάζεται οικονομική αστυνομία».

Σύμφωνα με τιμές CDS, η Ελλάδα είναι ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνη από το Πακιστάν, ενώ η Εσθονία είναι σχεδόν τόσο ασφαλής όσο η Γαλλία.


Η Εσθονία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ τον Ιανουάριο, είδε άνοδο δείκτη 72,6% τον περασμένο χρόνο. Η Λετονία και η Λιθουανία ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων εν αντιθέσει με τα ελληνικά αποθέματα τα οποία μειώθηκαν κατά 41%.


Διαδηλώσεις


Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους με 496 διαδηλώσεις και πορείες τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς η κυβέρνηση πέρασε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στους όρους του δανείου. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια ταραχών στην Αθήνα το Μάιο.

Οι Λιθουανοί ακολούθησαν το παράδειγμα, περίπου ένα μήνα αφού ο Kubilius κατέλαβε την εξουσία στις γενικές εκλογές και αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.


dealnews.gr