e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ως το τέλος του 2011 οι έλεγχοι στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην ΕΕ

Τεστ αντοχής με το βλέμμα στην Ιαπωνία


Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της ΕΕ και να έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.Στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της για την οργάνωση της σχετικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σεισμογενή περιοχή.
 Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, όπου (όπως είπε αργότερα ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ) οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα δοκιμαστούν σε τεστ αντοχής απέναντι σε πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.



Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν υπό την πίεση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, που έχει κινητοποιηθεί αντιδρώντας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίσσεται «σε αργή κίνηση» στην Ιαπωνία.

Ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναγνώρισε ότι «μιλούμε για την Αποκάλυψη. Τα πάντα είναι πια εκτός ελέγχου και δεν αποκλείω να συμβεί το χειρότερο τις προσεχείς μέρες».

Στο μεταξύ, μετά από την ανακοίνωση της Lufthansa, ότι εντόπισε ραδιενέργεια στα αεροσκάφη της που επιστρέφουν από την Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (Alitalia, British Airways, SAS) δηλώνουν η μία μετά από την άλλη, ότι ελέγχουν τα αεροσκάφη τους, ενώ έχουν τροποποιήσει ή και ακυρώσει ορισμένα δρομολόγιά τους προς και από την Ιαπωνία.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της ΕΕ, μόνον οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιμένουν στο αίτημα διοργάνωσης μιας «συντονισμένης και σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας», ενώ κοινωνικοί φορείς και δίκτυα (στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία) ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που φιλοξενούνται στη χώρα τους.

Αντίθετα, οι πρώην ανατολικές χώρες, η Πολωνία, Βουλγαρία και Λιθουανία, δήλωσαν πως δεν σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμά της που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου.

Είκοσι ευρωπαϊκές χώρες τέλος, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης που οργανώνονται στην Ιαπωνία. Κατά πληροφορίες αυτές είναι η Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Σλοβακία, Ισπανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, το Βέλγιο και Λουξεμβούργο, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Λιθουανία.

Οι πρώτες βοήθειες που παρασχέθηκαν ήταν μονάδες καθαρισμού του νερού, κινητές ιατρικές μονάδες, και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης.
ta nea