e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αλώβητη από τον ιαπωνικό σεισμό η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία

Θα καλύψουν το 25% των ζημιών


Την κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα επιβαρύνει κυρίως το κόστος των καταστροφών που προκάλεσε η ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε την περασμένη εβδομάδα τη χώρα. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην κάλυψη των ζημιών εκτιμάται ότι θα είναι μικρή και δεν θα ξεπεράσει το 25% του συνολικού κόστους. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, τα αποκαλούμενα «ασφαλιστήρια της καταστροφής» (cat bonds) δεν προβλέπουν κάλυψη κινδύνου από τσουνάμι ή διαρροή ραδιενέργειας, αλλά αποζημιώνουν μόνο τους πληγέντες από τη σεισμική δόνηση ή τις φωτιές που προκλήθηκαν από αυτή.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της AIR Worldwide, της μεγαλύτερης συμβουλευτικής εταιρείας παγκοσμίως στη διαχείριση καταστροφών, το κόστος που θα επωμιστούν οι ασφαλιστικές αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15 και 35 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος των καταστροφών ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει η αμερικανική εταιρεία, τα «συμβόλαια καταστροφής», όπως και όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστήρια, περιέχουν ιδιαίτερα σαφείς όρους που δεν επιδέχονται διασταλτικές ερμηνείες για τον καλυπτόμενο κίνδυνο.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι το 90% της ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία καλύπτονται από τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Οι όμιλοι Tokio Marine, NKSJ, και MS&AD Insurance μετέχουν μαζί με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές στον αντασφαλιστικό φορέα Japan Earthquake Reinsurance Company ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζεται από κεφάλαια της κυβέρνησης.


Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως όπως η Munich Re, η Swiss Re και η Berkshire Hathaway θα βγουν αλώβητες από την καταστροφική επέλαση του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία.

Το προηγούμενο του σεισμού στο Κόμπε επιβεβαιώνει τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις για τις ασφαλιστικές και ιδιαιτέρως τις μη ιαπωνικές.


Οι καταστροφές της σεισμικής δόνησης του 1995 άγγιξαν τα 100 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Πληροφοριών Ασφάλισης η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών δεν ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια.
ta nea