e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το Ελβετικό φράγκο ζημιώνει τις εξαγωγές

Ο Θίερυ Στερν, πρόεδρος της Ελβετικής εταιρείας ρολογιών Patek Philippe SA, δήλωσε πως η Ελβετία ίσως να ήταν καλύτερα να υιοθετήσει το ευρωπαικό νόμισμα καθώς το Ελβετικό φράγκο ζημιώνει τις εξαγωγές. Σε συνέντευξή του στη Βασιλεία στις 24 Μαρτίου είπε: «Είναι εφιαλτικό για όλους. Πρέπει να υιοθετήσουμε το ευρώ. Κάτι θα γίνει. Δεν ξέρω πότε αλλά μια μέρα θα γίνει.»


Εταιρείες όπως η Swatch Group AG (UHR) και η Lonza Group AG (LONN) που ασχολείται με την παροχή χημικών κάνουν αγώνα με την άνοδο του φράγκο έναντι του ευρώ και του δολαρίου.


Το φράγκο ανέβηκε 10% πέρυσι, έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν διέξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση. Οι αγορές συναλλάγματος αποδεικνύουν γιατί οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη 1,95 % στην ελβετική οικονομία.


47% των ελβετικών εταιριών, δηλώνουν πως το ελβετικό νόμισμα βαραίνει τις εξαγωγές.

Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας Φιλίπ Χίλντεμπραντ, δήλωσε ότι η άνοδος του ελβετικού φράγκου είναι ένα από τα «σημαντικούς κινδύνους» για την οικονομία. Οι εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, αυξήθηκαν 7,1% στο τέλος του 2010. Στη Γερμανία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15% στο εξωτερικό κατά την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ελβετίας και τα υπόλοιπα κόμματα, πέρα από έναν μόνο συνασπισμό, εξακολουθούν να εναντιώνονται στο ευρώ και αρνούνται τις συζητήσεις με την ΕΕ.


dealnews.gr