e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ελληνικά swaps», λέει ο επικεφαλής της Eurostat

«Η υπόθεση έχει λυθεί»


«Κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί», επισηµαίνει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στα «Νέα» ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερµάχερ, έπειτα από τους ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία του στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές τους προηγούµενους µήνες.Στις αρχές Σεπτεµβρίου του 2010 ο κ. Ραντερµάχερ εµφανίστηκε σε ρεπορτάζ του Bloomberg, αναφέροντας πως κανείς στη Eurostat δεν έχει δει ακόµα τα επίσηµα στοιχεία για τα ελληνικά swaps, ενώ αυτά έχουν ζητηθεί από τον Φεβρουάριο.


Και αυτή η κατάσταση, τόνιζε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συνεχιζόταν τέσσερις µήνες µετά την απόφαση για την παροχή δανείου 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ε.Ε. και το ?ΝΤ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν σαφές πως οι ελεγκτές της Eurostat θα ήταν ιδιαίτερα «σκληροί» κατά τους ελέγχους για το χρέος που έκρυβαν τα «αδιαφανή συµβόλαια», όπως χαρακτηρίζονταν τα swaps.

Τρεις µήνες µετά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο στράφηκε κατά της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας µε αγωγή, ζητώντας τη δηµοσιοποίηση των εσωτερικών εγγράφων και των συµπερασµάτων της Eurostat για τα swaps της Ελλάδας µε την Goldman Sachs το 2000 και το 2001.

«Ήταν µια συνέντευξη που παραχώρησα στο Bloomberg τον Αύγουστο και δηµοσιεύθηκε τον Σεπτέµβριο. Η διαφορά πλέον είναι ότι µε µια νέα τροπολογία η Eurostat µπορεί να πραγµατοποιεί διεξοδικούς ελέγχους στα δεδοµένα προέλευσης των στατιστικών στοιχείων όλων των κρατών-µελών. Με αυτές τις "νέες δυνάµεις" και µε την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των αρµόδιων υπουργείων καταφέραµε να καλύψουµε τα όποια ανοικτά θέµατα (σ.σ.: σχετικά µε τα swaps)», λέει ο κ. Ραντερµάχερ.

«Έτσι αυτά που είπα τον Αύγουστο και δηµοσιεύθηκαν τον Σεπτέµβριο από το Bloomberg επιλύθηκαν µε τα στοιχεία που µας δόθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεµβρίου», είπε ο επικεφαλής της Eurostat.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», ανέφερε ακόμα:

«Συνεχίστε την καλή προσπάθεια. Μέσα στις επόµενες εβδοµάδες πρέπει να δείξουµε ότι οι 'επενδύσεις' του προηγούµενου έτους θα αποδώσουν µε την αξιόπιστη καταγραφή των στοιχείων του 2010, στην αναφορά της ερχόµενης άνοιξης. Στόχος είναι να διατηρήσουµε το επίπεδο της ποιότητας των δεδοµένων µε τη σταθεροποίηση του ελληνικού στατιστικού συστήµατος και την εφαρµογή της νέας νοµοθεσίας. Περαιτέρω βελτίωση θα επιτευχθεί µε αξιόπιστα στοιχεία που προέρχονται όχι µόνο από το στατιστικό γραφείο, αλλά και από τους δήµους, τα νοσοκοµεία, τα ασφαλιστικά ταµεία.»


» Στο χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από τη δηµοσίευση της αναφοράς της 8ης Ιανουαρίου 2010 έως σήµερα έχει υπάρξει τεράστια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να συµµορφωθεί µε τους υπάρχοντες κανονισµούς.»

» Ήδη, έχει πραγµατοποιηθεί πρόοδος σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στους θεσµούς και την αρχιτεκτονική του ελληνικού στατιστικού συστήµατος. ?εύτερον, στα στοιχεία αυτά καθεαυτά των δηµόσιων οικονοµικών στην Ελλάδα. Η απόδειξη ότι εννοούµε όσα λέµε βρίσκεται στη αναφορά της 15ης Νοεµβρίου, όπου δεν υπάρχουν αστερίσκοι ή επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά. Αυτός είναι καλός δείκτης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.»
 
ta nea