e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Δεν είναι αναγκαία, προς το παρόν, η ενίσχυση του ταμείου ευρω-στήριξης, λέει ο Β.Σόιμπλε

Σκληρό παζάρι στην ΕΕ


Δεν χρειάζεται επί του παρόντος να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune.«Κατά την άποψή μας, δεν είναι αναγκαία επί του παρόντος η αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΤΧΣ», είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η συνεχής συζήτηση για το θέμα αυτό στέλνει «λάθος μηνύματα» στις αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπική κινδυνολογία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.


Σε συνέντευξη της στο Spiegel, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας συζητάμε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Αυτό οδηγεί στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Το ίδιο ισχύει και όταν το Ταμείο διάσωσης παίρνει ομόλογα σε τιμές αγοράς, ή όταν θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα. Όλες οι εκδοχές σημαίνουν ότι οι πιστωτές θα χάσουν μέρος των απαιτήσεών τους».

Η Γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών «θα εξαρτηθεί από τι κατά πόσο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι σε εμάς, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Η αξιοπιστία αυτών των χωρών εξαρτάται κατά πολύ από το αν θα κρατήσουν το λόγο τους. Μέχρι τώρα όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά».

Ο κ. Σόιμπλε και η Γαλλίδα ομόλογός του Κρ.Λαγκάρντ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν την ενίσχυση του μηχανισμού ευρω-στήριξης και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

«Όλα συνδέονται μεταξύ τους», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «θέλουμε να δώσουμε ένα πλήρες αντίγραφο των συμφωνιών στις οποίες μπορούν να φτάσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου».

Παρίσι και Βερολίνο αρνούνται πάντως να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. «Είμαστε ακόμα στη φάση των συζητήσεων», λέει η Γαλλίδα υπουργός.

«Κανένα γαλλογερμανικό έγγραφο δεν έχει δοθεί. Ξεκινάμε από το μηδέν», βεβαιώνουν από το περιβάλλον του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το κλίμα είναι ακόμα βαρύ από την έντονη αντιπαράθεση που προκάλεσε η γαλλογερμανική πρωτοβουλία κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φεβρουαρίου.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα, Δευτέρα, τους τρόπους, με τους οποίους θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του ΕΤΧΣ στο ύψος των 440 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τον περασμένο Μάιο, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι η πραγματική δυνατότητα


δανεισμού είναι 250 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση του Ταμείου και η διεύρυνση του ρόλου του συζητείται στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία για την ενίσχυση της σύγκλισης των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την τροποποίηση των όρων δανεισμού των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά δεν αναμένονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καθώς το θέμα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών της ζώνης του ευρώ που την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Στα πρότυπα του ΔΝΤ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης

Εν τω μεταξύ, στα πρότυπα του ΔΝΤ σχεδιάζει η Κομισιόν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο «διάσωσης» (EFSF) το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel.

Ο μηχανισμός θα μπορεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα αποτελούν την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.

Ο Μηχανισμός θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου του θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ.

Αποστολή του μόνιμου μηχανισμού θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων δανείων.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.

Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς».

Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα να συναποφασίζουν για το εάν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
 
ta nea