e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Για εκτίναξη των τιμών των τροφίμων προειδοποιεί ο εμπορικός κόσμος

Φορολογικός πληθωρισμός


Eκτίναξη των τιμών των τροφίμων, φοβάται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδη να επισημαίνει ότι «σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά».Ο κ. Κορκίδης αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά «στην αποτυχία του σχεδίου της τρόικα» και σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις των εκπροσώπων της: «με το ...διάγγελμα της τρόικα και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία μέτριων οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από την πρώτη μέρα του 2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο 5,2%, παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, περίοδο κατά την οποία συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του τιμάριθμου.

«Τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά όσο και αυτές που πρόκειται να περάσουν στον καταναλωτή, ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν στην αγορά φορολογική ακρίβεια», επισημαίνει.

Η εκτίμηση του κ. Κορκίδη είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ελεγκτές της τρόικα, διότι «οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω».

Οι παρενέργειες του πληθωρισμού, όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, είναι ότι ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών, «παγώνει» η αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και απορροφάται η «ασθενική» ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.

«Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το Μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ. ευρώ που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία», υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.
 
ta nea