e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η υπέρβαση της κρίσης χρέους απαιτεί έξοδο χωρών από τηνΗ υπέρβαση της κρίσης χρέους απαιτεί έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, λέει ο Κ.Ρογκόφ, λέει ο Κ.Ρογκόφ

Συνιστά «κούρεμα» 30-40%
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγούν από την Ευρωζώνη για 10 με 15 χρόνια, ώστε να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ρογκόφ φέρεται να είπε ακόμα ότι οι ιδιώτες που κατέχουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχθούν μία μείωση στην αξία των τίτλων, της τάξεως του 30% με 40%, προκειμένου η Ευρωζώνη να καταφέρει να εξέλθει από την κρίση.

Ο κ. Ρογκόφ πρόσφατα είχε υποστηρίξει πως το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είναι ανοικτό, παρά τη στήριξη της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ είχε εκτιμήσει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να παραμένει ενωμένη, αν και κάποια κράτη-μέλη ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση τους χρέους τους.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον λέει ότι ακόμη και μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt προεξοφλεί ότι «το ευρώ θα υπάρχει και σε πέντε χρόνια».

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η JP Morgan δεν θα περιορίσει τις θέσεις της στα κρατικά ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, το ύψος των οποίων είναι 20 δισ. δολάρια.

Ο κ. Ντίξον λέει ότι περιμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν την πολιτική «μαστίγιου και καρότου» και επισημαίνει ότι απαιτούνται αλλαγές στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων (σ.σ αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων).

Όπως αναφέρει, «δεν γίνεται σε μία χώρα να συνταξιοδοτούνται στα 50 και σε άλλη στα 60. Αυτό ούτε είναι σωστό, ούτε μπορεί να λειτουργήσει».

Ο Τζέιμι Ντίξον ανήκει στον κύκλο των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και θεωρείται πιθανός διάδοχος του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

ta nea