e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ακριβοπληρωμένα στελέχη οι PANTIT- GORMAN

Ο χορός των εκατομμυρίων άναψε στη Wall Street. Το 2009 η Citigroup τον είχε αμείψει για τις υπηρεσίες του με... ένα δολάριο. Για το 2010, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Vikram Pandit, πήρε 1,75 εκατ. δολάρια. Ο τραπεζίτης πιστεύει ότι έχει εκπληρώσει τους στόχους του. Η περσινή ήταν η πρώτη χρονιά που έκλεισε με κέρδη για τη Citi, από τότε που ο Pandit ανέλαβε τα ηνία της.Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street υπήρξε και φέτος ένας πραγματικός χορός εκατομμυρίων. Των εκατομμυρίων με τα οποία αμείβονται τα στελέχη τους. Ο James Gorman, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον περσινό Ιανουάριο, έλαβε 7,4 εκατ. δολάρια σε μετοχές και options για τις υπηρεσίες του, κατά τη διάρκεια του 2010. Ήταν η χρονιά που η Morgan Stanley δεν τα πήγε τόσο καλά όσο οι βασικοί ανταγωνιστές της. Η JPMorgan Chase & Co. έδωσε στα 15 top στελέχη, τους «υπασπιστές» του Jamie Dimon, περισσότερα από 73 εκατ. δολάρια σε μετοχές και stock options για το 2010.


Ο Pandit είχε τη χαρά να επιστρέψει στο κλαμπ των ακριβοπληρωμένων της Wall Street, αν και με τα δεδομένα του κλάδου, η αμοιβή του θα πρέπει να θεωρείται μάλλον χαμηλή. Ο 54χρονος τραπεζίτης είχε αναλάβει τα ηνία της Citi το Δεκέμβριο του 2007, «επιβλέποντας» τελικά την ύψους 45 δισ. δολαρίων διάσωση της τράπεζας από το αμερικανικό δημόσιο. Το Φεβρουάριο του 2009 είχε δεσμευτεί απέναντι στους Αμερικανούς πολιτικούς να ρίξει την αμοιβή του στα συμβολικά επίπεδα του 1 δολαρίου έως ότου η Citi επιστρέψει στην κερδοφορία. Η τράπεζα πέτυχε κέρδη 10,6 δισ. δολαρίων για το 2010.

Η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 43% το 2010 και το αμερικανικό δημόσιο πούλησε το Δεκέμβριο το τελευταίο μέρος από το ποσοστό ύψους 27% που απέκτησε κατά τη διάσωση της τράπεζας. Μάλιστα, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έβγαλαν και κέρδος από την υπόθεση αυτή. Όμως, υπό την ηγεσία του Pandit, η Citi υπέστη συνολικές ζημιές 29,3 δισ. δολαρίων το 2008 και το 2009, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 89% στο διάστημα αυτό. Με την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία, η διοίκηση είχε τη δυνατότητα να διανείμει μπόνους συνολικού ύψους 50 εκατ. δολαρίων στα 15 top στελέχη της.

Ο Pandit, πάντως, αρνήθηκε να πάρει μπόνους για το 2010. Στην περίπτωση της Morgan Stanley, ο Gorman είδε τη συνολική αμοιβή του να μειώνεται σε σχέση με το 2009, όταν είχε πάρει ένα πακέτο συνολικής αξίας 15,1 εκατ. δολαρίων. Τότε, ο 52χρονος τραπεζίτης ήταν συν-πρόεδρος, ενός το 2010 έγινε διευθύνων σύμβουλος. Η πρώτη του χρονιά στη θέση αυτή συνοδεύτηκε από πτώση της μετοχής κατά 8,1%. Η Morgan Stanley διέθεσε το 2010 το 51% των συνολικών εσόδων της για τις αμοιβές των υπαλλήλων της, αφού ο Gorman είχε υποσχεθεί να μειώσει το ποσοστό αυτό, μετά την αναρρίχησή του στο 62% το 2009. Ο προκάτοχός του και σημερινός πρόεδρος της Morgan Stanley, ο John Mack, πήρε για το 2010 μετοχές αξίας 2 εκατ. δολαρίων. Ο Mack είχε αρνηθεί το μπόνους του για τις χρονιές 2007, 2008 και 2009, που ήταν οι τρεις τελευταίες του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

dealnews.gr